Site Loader

De vraag naar Java developers is groot. Er is een groot tekort aan ICT-ers en dan met name programmeurs.
Uit onderzoek uit verschillende banensites en het CBS blijkt dat zelfs met de aanvoer vanuit de scholen, de vraag alleen maar zal toenemen.
Van alle programmeertalen blijkt verder dat het meest behoefte is aan meer kennis van Java.

Een Java developer verdient ook goed. Hoe word je dan een Java developer? Kun je dit ook d.m.v. zelfstudie doen?

Alvorens je besluit om een Java developer te worden, moet je jezelf eerst afvragen of programmeren wel iets voor je is.
Om die vraag te kunnen beantwoorden zul je eerst een goed beeld moeten krijgen van het werken als programmeur.
Het antwoord is echter niet altijd hetzelfde. Naar gelang de ervaring van de programmeur zal zijn werkgebied ook veranderen. Toch zijn er zaken die door alle programmeurs wel gedaan moeten worden. De tijd die daaraan besteed wordt, is echter voor iedereen verschillend. Als we denken aan het werk van een programmeur dan komen de volgende taken in beeld:

  • ontwerpen en programmeren
  • administratieve taken
  • overleg met collega’s en klanten
  • management van systemen en software

Zoals gezegd is Java al jarenlang de populairste programmeertaal (zie ook de onofficiele ranglijst van programmeertalen).
Maar waarom is dat zo? Java was de eerste programmeertaal die platform-onafhankelijk was. D.w.z. dat programma’s geschreven in deze programmeertaal niet beperkt zijn tot 1 machine, wat voor andere programmeertalen wel geldt.
Inmiddels is Java zo wijdverbreid dat het draait op miljarden apparaten varierend van pc’s, servers, mobieltjes tot aan de systemen van Google en Amazon aan toe.

De stappen op weg naar Gecertificeerd Java Developer

De basis

De eerste stap op de weg naar Gecertificeerd Java Developer is allereerst om de basis van programmeren te leren. Hiermee wordt bedoeld:

  • wat is een programmeertaal?
  • hoe werkt een programmeertaal?
  • wat is de grammatica?
  • programmeren van eenvoudige procedurele programmeeropdrachten

Dit kun je makkelijk zelf doen, bijvoorbeeld online via de vele sites die er zijn over Java of via Youtube. Ook kun je kiezen voor een klassikale cursus zoals Cursus Java voor Beginners. Bij klassikale cursussen heb je baat bij de begeleiding en kun je leren van mede-cursisten. Hete beste is ‘blended’ learning’, d.w.z. een combinatie van deze twee vormen.

Object Georienteerd Programmeren

Als je eenmaal procedureel programmeren een beetje onder de knie hebt, is het tijd om verder te gaan en te gaan kijken naar Object Georienteerd programmeren. Dit wordt vaak als lastig ervaren en een klassikale cursus zoals Cursus Java Vervolg: OO programmeren is hierbij zeker aan te raden.

Certificering

Om bij potentiele werkgevers een voet tussen de deur te krijgen is het verder zeer aan te raden om te beschikken over een Java certificaat. Het eerste officiele Java certificaat is het Java Foundations Certification. Een aanbeveling is om een klassikale examentraining te volgen om jouw slagingskansen te verhogen.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *